De basis van hoe iemand zich kan aanpassen aan nieuwe omstandigheden wordt voor een groot deel bepaald in zijn of haar kindertijd. In de eerste zeven jaar van een mensenleven werkt ons brein als een spons. We nemen de omgeving waar. En vervolgens gaan we kopiëren, adopteren en internaliseren. De omgeving waarin we opgroeien wordt ons mentale vertrekpunt.
We kunnen ons losmaken van onze overtuigingen, emoties en gewoonten die we destijds hebben overgenomen van onze ouders of opvoeders. Vaak denken we dat ze bij ons horen. Dat ze onderdeel zijn van onze persoonlijkheid of van ons karakter. Maar niets is minder waar. Het zijn verouderde programma’s die erin zijn geslopen. We hebben er geen aandacht meer aan besteed. En doordat we sinds jaar en dag op deze manier denken, reageren en handelen is het onze waarheid geworden.
Stel je gaat eens opschrijven wat de overtuigingen waren van je ouders toen je kind was. Op het gebied van geld, gezondheid, je uiterlijk en je creativiteit. Je zult merken dat hoe jij over deze thema’s denkt sterk verbonden is met hoe je ouders hierover dachten (en misschien nog steeds denken). Het is een simpel voorbeeld om te beseffen dat deze programma’s geen onderdeel zijn van jou als persoon. Het is niet iets van jou. Je bent opgegroeid in een bepaalde omgeving en instinctief heb je gedaan wat alle kinderen natuurlijkerwijs doen: ze passen zich aan het gedrag aan van hun ouders in ruil voor een aai over de bol.
Welke overtuigingen zou jij willen veranderen voor een gezonder en gelukkiger leven?
Comments