Zoeken

Buitenmuren van hout, kippengaas en leem
Afgelopen januari heeft de gemeente eindelijk toestemming gegeven voor de bouw van deze schuur, waarin ik de komende tijd ga wonen.


De schuur bestaat uit een houten skelet, en de buitenwanden worden opgebouwd door middel van een houten frame met kippengaas waartegen leem wordt gesmeerd. De leem is een mix van zand en klei van eigen land.

De eerste laag, zie bovenstaande foto, bestaat uit een mix van klei, zand, stro en water. De stro zorgt voor een vezel die zorgt voor verbinding in de leem. De plakkerige substantie wordt aan twee kanten van het kippengaas aangebracht en zo vormt het een geheel.

Het water verdampt en trekt uit de leem. Er ontstaan scheuren die opgevuld worden wanneer de leem helemaal is gedroogd. Bovendien hecht de leem niet optimaal aan de houten staanders. Daarvoor gebruiken we rieten schermen die we nieten op het hout zoals te zien is in bovenstaande afbeelding.

Daarna brengen we de bodycoat aan. Dit is de tweede laag en bestaat uit dezelfde mix als eerder. Door de bodycoat wordt het muuroppervlak geëgaliseerd en wordt het een geheel. Ook deze laag zit nog vol scheuren door krimp.
In de derde en laatste laag gaan we een andere mix gebruiken. Deze bestaat uit veel meer zand ten opzichte van de klei. In bovenstaande afbeelding zijn drie experimenten gemaakt met verschillende verhoudingen tussen klei en zand omdat het onbekend is hoeveel klei in de grond van mijn land zit. De juiste mix zorgt voor minder krimp waardoor er geen scheuren ontstaat aan de oppervlakte. In deze laag zou je ook nog een pigment kunnen toevoegen maar ik houd het bij de kleur van de klei van mijn land. Dit geeft een licht bruine kleur waardoor de schuur mooi opgaat in het omringende landschap.
9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven