top of page
Zoeken

De mooiste bomen in de natuurAfgelopen winter hebben we op het land een nieuwe aanplant gedaan van 230 inheemse bomen en struiken. Naarmate het zomerseizoen vordert zie ik een aantal groot en sterk worden terwijl anderen juist afhaken. Ze verdrogen en sterven af. Dit terwijl ze gelijk behandeld worden en om de paar dagen water krijgen. Sommigen onder hen zijn zelfs aangesloten op de druppellijn. Hoe kan dit verschil ontstaan?


In de natuur bestaat er geen zekerheid. Je kunt vanaf de buitenkant je kansen verhogen door de omstandigheden te imiteren waarin het organisme het goed doet. Maar nog steeds weet je de uitkomst niet. Dat komt omdat er veel meer factoren meespelen dan die je met het blote oog kunt zien. Hoe is de grond? Heeft het een rijk bodemleven? Is de plant goed geworteld? Hoe is de plant opgekweekt? Heeft de plant last van ziektes? Hoeveel zon heeft de plant nodig? Het is een holistisch geheel. In de natuur zie je alleen de mooiste en grootste bomen waarbij dit alles in samenhang is.


In onze maatschappij onderschatten we vaak het innerlijke aspect. De mate waarin iemand worstelt met zichzelf. De mate waarin iemand wordt overvallen door zijn of haar verleden. Of de mate waarin iemand is verbonden met zijn of haar natuur. We bieden geen ruimte aan deze factoren en we geven er geen aandacht aan. En zo wordt het lastig om in je element te komen. Om het potentieel aan energie in je naar buiten te brengen. En de mooiste versie van jezelf te worden.0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page