Zoeken

Het masterplan
Ik heb in 2017 een permacultuur jaaropleiding gevolgd in Nederland bij Taco Blom en in 2019 nog eentje bij Helder Valente in Portugal. Permacultuur geeft je handvaten voor ecologisch landmanagement. Het uitgangspunt is een succesvolle samenwerking tussen de natuur en de mens.
Een belangrijk element is water omdat het in deze omgeving van april tot oktober niet regent. Door het gebruik van hoogtekaarten en observatie van de waterstromen heb ik een plan gemaakt voor vijvers, terrassen en swales. Swales zijn geulen die lopen over dezelfde hoogtelijn. Het water verzamelt zich daar in de winter en gaat erosie tegen. Het zorgt dat het water diep kan infiltreren in de grond, zodat de ondergrondse bronnen worden aangevuld.

Op het land zijn fruit- en notenbomen in gildes aangeplant om overvloed te creëren. Om een veilige en weerbare habitat neer te zetten voor lokale flora en fauna. De vruchten kunnen letterlijk door mensen worden geplukt die op het land verblijven. Een win-win situatie. Bovendien vormt het een magisch decor voor allerlei activiteiten en therapie. Een natuurlijke plek waar je je gelijk thuisvoelt en onderdeel voelt van het geheel.

Op het land gaan we activiteiten organiseren met betrekking tot permacultuur en holistische gezondheid (opening lente 2023). Om de verbinding op een praktische manier te herstellen en te verdiepen met onze innerlijke natuur. Dit gebeurt door coaching, retreats en workshops.

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven