top of page
Zoeken

Ik ben niet vegetarisch
Een tijdje terug, liep ik met een vriendin in de supermarkt en stonden we voor het koelvak. We wilden yoghurt kopen. Zij koos uit milieuoverwegingen voor de yoghurt met gerecyclede verpakking. Ik koos uit gezondheidsredenen voor de biologische yoghurt. Iedereen kiest op basis van zijn of haar eigen overtuigingen.


Een vaste keuze maken vanuit een bepaalde ideologie is vaak beklemmend. Het is je mind die zich ergens aan vast probeert te houden. Het is een onderdeel geworden van je identiteit.

Vegetarisch eten is bijvoorbeeld niet per definitie beter voor het milieu dan wanneer je wel vlees eet. Groenten kunnen bijvoorbeeld flink zijn bespoten of intensief zijn geteeld waardoor een stuk land (aan de andere kant van de wereld) degradeert. Terwijl een lokaal stukje vlees biologisch-dynamisch en met liefde kan zijn geteeld en een stuk land kan verrijken.


Holistisch leven is leven vanuit het natuurlijke ritme. Het gaat juist niet om keuzes die we maken vanuit bepaalde overtuigingen. Want we kunnen het hele plaatje niet zien. We hebben geen idee wat de optelsom is van een ‘gezond ecosysteem’ of ‘onze eigen gezondheid’.


Goed doen of bijdragen aan het geheel begint bij het naar binnen durven kijken. Naar de intentie achter onze acties. Met welk bewustzijn kiezen we ergens voor? Is deze keuze écht beter voor mijn gezondheid of voor het milieu of is er een andere reden die meespeelt? Want met iedere keuze die we maken, groot en klein, kunnen we het collectieve bewustzijn in de wereld doen afnemen of toenemen.

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page