top of page
Zoeken

School of LifeHet leven brengt je daar waar je dient te zijn. Dat is waar ik in geloof. Je hebt geen papiertjes of diploma’s nodig om je passie uit te kunnen dragen. Het zit al in je. Het valt niet te vangen. Je gaat het zoeken in hoeken waar anderen nog niet hebben gekeken. Je gaat van het gebaande pad afwijken. Uit kinderlijke nieuwsgierigheid, bevlogenheid en pure vreugde. Het doet je goed om bezig te zijn met datgene wat jou energie geeft. Waarvan je voelt dat het gaat stromen.


Ik heb de HBO opleiding bouwkunde afgerond, vooral voor mijn ouders destijds. Zelf wilde ik graag reizen, de wereld zien. Het diploma heeft me laten inzien dat de conventionele bouwwereld niks voor mij was. Een paar jaar later rolde ik vanuit kinderlijke nieuwsgierigheid in de ecologische bouw. Met strobalen en leem. In een paar weken een huis bouwen met jong en oud. Ik heb meegeholpen aan meerdere projecten in Australië, Frankrijk, Spanje en Nederland. Ik leerde over licht en ruimte, bouwbiologie en de liefde voor het materiaal. Maar bovenal over het bouwproces. Het gezamenlijk bouwen van een huis versterkt de teamgeest van een familie of community en leert je aarden in jezelf en de plek waar je je in begeeft.


In Portugal kwam de Jeugdzorg op mijn pad. Ik heb geen papieren, maar ik heb wel het een en ander van de wereld gezien. Ik kan me in de jongens en meiden verplaatsen die weglopen van huis of die in de survival-setting opereren. Met een sterke motivatie om ze te helpen klopte ik bij de organisatie aan. Ik kreeg een kans en het klikte gelijk. Het was alsof ik het al jaren deed. En ondertussen leerde ik verder van ervaren collega’s. De jongeren waren blij. Ik bouwde een moestuin met ze, leerde een jongen met Astma de Wim Hof techniek bij en praatte met ze over het leven. Ik geloof dat ze baat hebben bij nieuwe inzichten, andere perspectieven en vooral creativiteit.


De holistische voedingscoach opleiding kwam zo ook op mijn pad en vanaf de eerste dag voelde het als een warm bad. De medische wereld opende zich voor mij. En opnieuw stortte ik mij daar volledig in, zonder mijn eigen kijk op de wereld te verliezen. Het was af en toe overweldigend. Zoveel nieuwe vaktermen en ziektebeelden. Maar tegelijkertijd weet ik dat je niet alles hoeft te weten, het is belangrijker dat je de verbanden ziet. En dat je weet hoe en waar je aan bepaalde kennis kunt komen. Tijdens mijn coachingstraject krijg ik vaak terug hoe simpel ik dingen kan uitleggen aan de hand van voorbeelden of metaforen. Het zijn vaak mijn eigen ervaringen die ik graag wil doorgeven om iemand verder te helpen.


Je kunt niet alles worden, je kunt alleen zijn wat je bent. Opleidingen geven geen garantie. Vaak houden ze je weg bij je creativiteit. Omdat je een papiertje hebt, denk je vaak onbewust te moeilijk. En je gaat geloven dat jij die engineer, jeugdwerker of dokter al bent. Dat je jezelf niet iedere dag honderd procent hoeft te geven. Een vak beoefenen heeft te maken met je hart. Dat je iedere dag verheugd bent en openstaat om het op de best mogelijk manier uit te dragen. Met volle toewijding.


0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page